dimecres, 14 d’agost del 2013

La societat de consum es morta ( però encara no esta enterrada )

Cementeri protestant de Warwick


Es coneix com taxa de retorn energètic ( TRE ) [1] o, en anglèsEROEI , EROEI ( energy returned on energy invested ), EROI ( energy return on investment ) i, menys freqüentment, Emergy , al quocient de la quantitat de energia total que és capaç de produir una font d'energia i la quantitat d'energia que cal emprar o aportar per explotar aquest recurs energètic:

 TRE = \frac{E_{total font}}{E_{invertida}}

Un quocient menor o igual que 1 indica que l'energia de la font és menor o igual a l'energia consumida. Per contra, un quocient major que 1 indica que l'energia total és més gran que l'energia invertida i queda, per tant, un saldo net positiu. Expressant l'energia total que és capaç de produir la font com a suma de l'energia invertida i l'energia neta, el quocient es pot expressar com:

 TRE = \frac{E_{invertida}+E_{neta}}{E_{invertida}}

Una font d'energia serà tant millor com més gran sigui la seva TRE, ja que això implica que s'obté una major quantitat d'energia neta utilitzable per cada unitat d'energia invertida en ella. Per contra, una taxa de retorn inferior a la unitat implica que aquesta font no és rendible en termes energètics: per al seu funcionament consumeix més energia de la que produeix.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada